Soppa med palsternacka, broccoli och ädelost

 

  1. Skala, dela och hacka lök och vitlök. Skala palsternackan och skär den ena i skivor och den andra i små tärningar. Dela broccolin i små buketer och skär stammen i skivor.
  2. Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i smör i en kastrull i 3 min.
  3. Tillsätt grädde, vinäger, broccoli(spara hälften av buketterna), 5 dl grönsaksbuljong.
  4. Låt koka under lock i 15 min tills palsternackan är mjuk.
  5. Ta av kastrullen från värmen och mixa soppan med en stavmixer. Salta och peppra.
  6. Dela resterande broccoli i ännu mindre buketter.
  7. Tillsätt broccolibuketterna och palternacktärningarna och låt sjuda i 3 min.
  8. Smula över ädelosten och servera med grovt bröd.

För 4 personer

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 palsternackor (ca 250 g)
  • 2 broccoli (à 250 g)
  • 4 dl matlagningsgrädde
  • 2 msk vitvinsviäger
  • 5 dl grönsaksbuljong
  • 50 g ädelost
  • salt, peppar, smör