Musslor med vitlök och persilja

  1. Skrubba musslorna rena med rotfruktsborste eller svamp. Riv av skägget, det trådiga som kan finnas kvar på kanten till musslorna. Släng de musslor som är trasiga eller som är öppna och inte stänger sig när man knackar på dem

  2. Lägg musslorna i en rejäl bunke med kallt vatten. Då försvinner lite av sanden som kan finnas kvar.

  3. Skala och finhacka lök och vitlök.

  4. Hetta upp olja och smör och fräs lök och vitlök utan att det tar färg.

  5. Tillsätt musslorna och häll ner vin. Låt grytan få ett uppkok och på med lock. Koka musslorna i ca 4–5 minuter tills de öppnar sig. Skaka kastrullen ett par gånger under koktiden. Använd en hålslev och fiska upp musslorna på ett fat.

  6. Släng de musslor som inte har öppnat sig.

  7. Smaka av spadet med svartpeppar och eventuellt aningen salt. Blanda ner finhackad persilja och häll över musslorna.

  8. Servera med nykokt pasta eller bröd.

4 personer

  • 1 nät blåmusslor

  • 2 schalottenlökar

  • 2–3 vitlöksklyftor

  • 3 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • 2 dl vitt vin

  • nymald svartpeppar

  • ev. 1 nypa salt

  • 1/2 dl finhackad persilja