Morotslimpa

  1. Blanda alla ingredienserna utom saltet.
  2. Kör i en dagblandare på låg hastighet i 4 min och sedan 4 min på högfart.
  3. Tillsätt saltet och kör i ytterligare 2 min.
  4. Degen skall släppa lite från bunkens sidor, annars tillsätt lite till mjöl.
  5. Smörj en plastlåda(34x25x16 cm) med rapsolja.
  6. Häll över degen och täck med locket.
  7. Låt degen jäsa till den når dubbel storlek, det kan ta 4-6 timmar.
  8. Under tiden viker du den 3 gånger som den ligger i plastlådan.
  9. Första gången efter 60 min och sedan med 30 min mellanrum.
  10. Blöt händerna så att inte degen fastnar på dina händer. Vik mot mitten från alla kanter.
  11. Sätt på ugnen 250 grader i god tid. En baksten i mitten av ugnen är inte så dumt. Längst ned i ugnen sätter du in en plåt.
  12. Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela den i två delar. Dra ut varje del till en fyrkant, 25x25 cm, utan att trycka ut luften.
  13. Vik i hop delarna mot mitten. Vänd varje paket med skarven ned och lägg över degen i en rund jäskorg.
  14. Vänd jäskorgarna över ett bakplåtpapper.
  15. Sätt i brödet i ugnen och lägg några isbitar på plåten längst ned i ugnen.
  16. Efter 15 min sänker du temperaturen till 200 grader genom att öppna och stänga luckan.
  17. Upprepa vädringen var 5 min.
  18. Ta ut brödet efter ca 3o min då inner temperaturen är 96 grader.
  19. Låt svalna på galler.

2 stora bröd

Dag 1, kväll

    * 100 g vete/rågsurdeg
    * 200 g ljummet vatten
    * 150 g vetemjöl
    * 50 g grahamsmjöl

Blanda surdegsgrund, vatten och mjöl i en rymlig bunke,

täck och ställ lite lagom varmyt undernatten.

Dag 2, morgon

    * surdegen från gårdagen
    * 2 st finrivna morötter
    * 0,5 dl rapsolja
    * 5 dl morotssaft
    * 185 g grahamsmjöl
    * 800 g vetemjöl
    * 2 msk honung
    * 0,5 dl linfrö
    * 2 tsk salt

Morotslimpa-293
Morotslimpa
Morotslimpor-294
Morotslimpor

Kommentarer

Riktigt gott bröd, nu när det billigt med morötter.