Lins- och potatissoppa med persiljesalsa

  1. Koka linserna enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Skala och hacka löken.
  3. Skala och skär moroten i små tärningar.
  4. Skär potaisen i små tärningar.
  5. Fräs lök och morötter i 3 msk olivolja ca 3 min i en stor kastrull.
  6. Blanda i potatisen, smula ned grönsaksbuljongtärningarna och timjan.
  7. Fräs under omrörning ca 1 min.
  8. Tillsätt krossade tomater och låt koka under lock ca 15 min.
  9. Blanda i linserna och späd soppan till önskad konsistens.
  10. Koka i 5 min och smaka av med salt och peppar.
  11. Salsa:
  12. Skala vitlöksklyftorna.
  13. Blanda vitlöken med den hackade persiljan och 4 msk olivolja.
  14. Krydda med 1,5 krm salt och 1 krm peppar.
  15. Toppa soppan med salsaan precis före serveringen.

Servera gärna med rosta bröd.

  • 2,5 dl gröna linser
  • 1 gul lök
  •  1 stor morot
  •  4 medelstora potatisar
  •  2 grönsaksbuljongtärningar
  •  3/4 tsk timjan
  •  500 g krossade tomater
  •  2 vitlöksklyftor
  •  1 dl hackad persilja
  •  4 msk olivolja
  •   salt och peppar