Kåldolmar

  1. Fäst en korskruv i vitkålshuvudets stock. Detta för att lätt kunna hantera vitkålshuvudet.
  2. För att lätt kunna avskilja kålbladen från vitkålshuvudet kokas detta i ca 5 min i lätt saltat vatten(1 tsk/liter).
  3. Lyft upp kålhuvudet ur kastrullen och avskilj så många blad att dessa tillsammans väger ca 2 kg.
  4. Låt bladen svalna lite. Skär bort en del av den grova nerven i kålbladen.
  5. Koka riset och låt det svalna.
  6. Blanda färsen med salt och peppar, det avsvalnade riset och mjölken. Färsen ska vara ganska lös.
  7. Vänd kålbladet med nerven från dig och lägg 2 msk färs på varje kålblad. Vik ihop till ett litet paket som förseglas med en tandpetare.
  8. Lägg den i ett ugnssäkert fat. Krydda med lite salt och peppar och häll det skirade smöret över.
  9. Ringla 4 msk sirap över kåldolmarna.
  10. Sätt in dem i ugnen i 225 °C och bryn dolmarna i 10 min. Vänd dem och bryn i ytterligare 5- 10 min.
  11. Häll på 4 dl buljong och sänk värme i ugnen till 175 °C och stek dem färdiga i 45 min - 1 tim.
  12. Häll väskeskyn i en kastrull  tillsätt grädden och  red med mjölet utrört i lite vatten.
  13. Smaka av såsen med salt och peppar.

Severa kåldolmarna med lingon och kokt potatis.

Kåldolmar är riktig husmanskost. Jag gör en dubbel sats när jag ändå håller på. Den räcker till 2x 4 personer. De recept jag hittade i våra kokböcker tyckte inte fungerade. Den när beskrivningen fungerade för mig.

  • 1 vitkålhuvud (ca 3 kg), det blir över närmast stocken.

Färs:

  • 1,5 dl ris
  • 4 dl vatten
  • 600 gram fläskfärs
  • 3,5 tsk salt
  • 2 dl mjölk
  • svart- eller vitpeppar

I ugnspannan:

  • 6 msk skirat smör
  • 4 msk sirap
  • 4 dl buljong
  • 2-3 msk vetemjöl
  • 2-3 dl grädde
[title]-[filefield-fid]
Kåldolmar