Grönkålstarte med ricotta och gorgonzola

  1. Sätt på ugnen 175 grader
  2. Tina grönkålen om den är fryst
  3. Tina fildegen
  4. Ansa och fräs grönkålen i lite smör tills den blir mjuk, se till att all vätska avdustar.
  5. Blanda grönkål, gorgonzola, ägg, ricotta och valnötter i en bunke.
  6. Salta och peppra efter smak.
  7. Smält smöret och blanda i oljan.
  8. Ta fram ett stort tunt smördegspapper, ca 50 cm långt. Skrynkla ihop smörpappret under vattenkranen tills det är genomfuktat. Bred sedan ut arket på arbetsbänken och smörj in hela ytan med olivolja.
  9. Lägg ut fyra filodegsark i en stor rektangel så att kanterna överlappar varandra och täcker nästan hela smörpappret. Smörj in degplattorna med lite olivolja och krydda med salt, peppar och lite cayennepeppar. Varva sedan med fler degplattor tills du har tre lager, alla med olja och kryddor på. Det gör ingenting om degplattorna inte är hela.

  10. Lägg arken i en springform med den smörade sidan ned.
  11. Fortsätt så tills hela botten är täckt. Låt en del av bladeten hänga över kanten. Lägg ut 4-5 blad på detta sätt.
  12. Häll ner grönkålsblandningen i formen.
  13. Vik över den del av degen som ligger över kanten så att toppen täcks.
  14. Lägg eventurellt en extra bit filodeg som topp.
  15. Pensla degen med smörblandningen.
  16. Baka i ugn ca 1 tim. Lägg på folie efter halva tiden.
  17. Dekorera med valnötter, fikon eller färsk grönkål.

Servera med grov bröd

  • 800 g grönkål
  • 200 g gorgonzola(riven)
  • 4 ägg
  • 250 g ricotta
  • 1 dl valnötter(hackade)
  • svartpeppar
  • salt
  • 50 g smör
  • 1/2 dl olja
  • 1 paket filodeg
Grönkålstarte-138
Grönkålstarte