Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon

1. Sätt ugnen på 175°C.
2. Ansa och skär blomkålen i buketter. Lägg dem i en smord ugnssäker form.
3. Skala och finriv vitlöken. Blanda crème fraiche och mjölk med hälften av den rivna vitlöken och riven ost.
4. Häll såsen över blomkålen.
5. Mixa brödskivorna med rosmarinkvisten till ett ströbröd med stavmixer eller i matberedare.
6. Strö över resten av osten på gratängen och det mixade brödet. Ringla 2 msk olja över.
7. Gratinera i ugnen 50–60 minuter, tills gratängen har fått fin färg och blomkålen känns mjuk.
8. Stek baconet knaprigt i en stekpanna. Låt rinna av på hushållspapper.
9. Servera gratängen med bacon och gärna en blandad grönsallad.
FÖR ALLA? Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd crème fraiche och mjölk som är laktosfria. Välj ost som är lagrad mer än 3 månader. Kontrollera brödet.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme. Ersätt mjölk med t ex Solhavre. Välj mjölkfritt ostalternativ. Kontrollera brödet.
Gör äggfri: kontrollera brödet.

  • 1 stort blomkålshuvud (ca 1kg)
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 burk crème fraiche
  • 2 dl mjölk
  • 200 g riven cheddarost
  • 4 skivor bröd med kanter kvar
  • 1 kvist rosmarin
  • 2 paket bacon
  • olivolja
Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon-132
Blomkålsgratäng med knaperstekt bacon