Chilipeppar

Odling och skörd
Chillipeppar kräver mycket sol och värme och växthuset är en bra miljö. Frösås tidigt i januari för att senare omplanteras och gödselvattnas. Plantorna gallras lämpligt för att ge ljus åt övriga. Toppning i augusti stimulerar frukttillväxten. Skördfas efter hand. Kan torkas. Trä upp frukterna tråd.

Capsicum annuum

Chili eller chilipeppar är en 1-årig ört som kommer från Syd Amaerika. Capsaicin finns i chili och gör den stark. Ämnet finns i paprika men vid betydligt lägre halter. Det starka ämnet sitter mest i fröna och i fröfästen och i mellanväggar. Tvätta händerna noga och gnugga inte i ögonen och vid munnen. Frukten har många färger röda, gula, rödgula, svarta. Omogna är de alla gröna. De kan vara långa, korta, tjocka smala. Chilipeppar delas in i tre grupper som indikerar styrkan; mild, medium och het/superhet. Ju mindre och spetsigare chili desto starkare, med undantag för den allra hetaste sorten, Red Savina Habanero. ´Anaheim´ är en mild sort, exempel på medelstark är Jalapeño och en riktigt stark är Habaero. Chilipeppar används ofta i grytor med eller utan kött, t ex. chili con carne, men även till rätter som kebab och falafel serveras chili. Styrkan hos chilli mäts i Scoville Red Savina Habanero 577 000 Scoville Paprika 0 - 100 Scoville Cajennepeppar 30 000 - 50 000 Scoville

Chilipeppar-297
Chilipeppar