Basilika

Odling och skörd
Basilika odlas som ettårig ört i Sverige. Den kräver mycket värme, ljus och sol och kan odlas på friland i södra Sverige. Odlar man på friland behöver basilikan skydd t.ex någon form av glas eller plast. Har man ett växthus eller ett uterum har man en bra plats för basilika. Skördas efter hand som bladen utvecklas. Nyp av toppskotten så att plantan grenarsig och inte blommar.

Ocimum basilicum

Basilika är själva essensen i Medelhavsländernas smaker och dofter. Smaken är sötaktig och samtidigt pepprig och på minner en aning om mejram. Jorden ska vara lätt och näringsrik. Basilika är smak ämne i kartusianmunkarnas världsberömnda chartreuselikör. Den sort som odlas mest i Sverige heter ´Genovese´. Den är underbar till pesto, tomat, tomatsås m. m. Den har stora buckliga blad. Andra sorter är salladsbasilika, citronbasilika och thaibasilika. Den sistnämnda har smak av anis och används i thaimat.

Basilika-298
Basilika