Squash, pumpa

Odling
Fröna sås i bra jord i krukor i början av maj. Plantorna planteras ut när frostrisk inte föreligger. Plantorna är platskrävande. Sommarsquash kräver ca 1x1 m. Vintersquash och pumpa har långa rankor som kräver mer plats. Plantorna har gula han- och honblommor, som måste pollineras. Gör inte insekter det får man pollinera för hand. Hon blomman känns igen på fruktämnet som är lite tjockt under blomman. Pollineras inte blomman ruttnar frukten.

Sorter
Sommarsquash finns avlånga gröna och gula. Vintersquash är ofta plattrunda eller ovala frukter. Vintersquash har god hållbarhet.

Vintersquash Cucurbita moschata

Vintersquash är en bra grönsak, fin i smaken och tål att lagras. Stek i ugn eller på spisen i olivolja.

Skörd
Sommarsquash skördas efterhand som frukterna blir 15-20 cm långa. Vintersquash skördas när plantan har vuxit klart fram emot hösten. Kan lagras länge, dock frostfritt.

Odla eget frö
Det är lätt att få fram eget frö ur frukterna. Skrapa ur fröna och låt dem torka.

Cucurbita pepo, C. moschata, C. maxima

Pumpaväxten(Cucurbita) finns i olika varianter pumpa, squash och zucchini. De som odlas här hos oss i norr (Cucurbita) tillhör gurkväxterna och är en mycket gammal kulturväxt. Växten odlades av indianerna i Amerika. På 1500-talet kom den till Europa. En eller två plantor räcker för en familjs användning. Det finns sommarsquash och vintersquash. Squash är mycket användbart i sallader och olika maträtter.

Anatomi
Pumpa, squash är en ettårigväxt.

Nyttighet
Växterna innehåller karotener, mineraler och vitaminer.

Squash fem sorter-319
Squash fem sorter
Squash/Sommarpumpa ´Diamant´F1-327
Squash/Sommarpumpa ´Diamant´F1-328
Squash/Sommarpumpa ´Diamant´F1
Gul squash-353
Gul squash
Vintersquash Cucurbita moschata-363
Vintersquash Cucurbita moschata
Vintersquash Butternut Harrier F1-365
Vintersquash Butternut Harrier F1
Squash-366
Squash