Sallat

Odling
Sallat trivs bäst i lucker, mullrik och väldränerad jord. pH 5,8-6,5. Direktsådd när jorden reder sig. Sådjup ca 0,5 cm. Så i omgångar.

Sorter
Det finns många sorters sallat: Plocksallad, bataviasallat, huvudsallat, isbergssallat är några.

Skörd
Skördas när bladen har utvecklats. Huvudsallat skördas när huvudena har knutit sig. Har sallaten gåt i blom, ta upp plantan och lägg den i komposten.

Problem
Många djur gillar sallat, sniglar speciellt. Växelbruk är viktigt.

Lactuca sativa

Den tidigaste beskrivningen av sallat hittar man i ett tempel i Karnak Egypten. De gamla grekerna ansåg att sallaten hade egenskaper som gjorde den bra som insomnings medel. Romarna kultiverade den och spred den runt hela deras imperium medan Christofer Columbus förde med sig den till den nya världen.

Anatomi
Sallatsplantan är ett årig. Utvecklar stor bladmassa. Sallat finns i huvudform och som plocksallat.

Nyttighet
Näringsvärdet i sallat är lågt, men innehåller mycket karotener och även lite vitaminer.