Rädisa

Odling
Rädisor gillar svalt och fuktigt klimat. Sås med fördel tidigt på våren och kan skördas 4-5 veckor efter sådd. Jorden ska vara välgödslad och lucker. Så i omgångar med någon vecka eller två emellan. Så lämpligt glest för att undvika gallring. Vill man ha en höstskörd kan man även så en omgång i augusti. Kvalitén hos rädisan är beroende av att det inte är för varmt och torrt.

Sorter
Det finns många sorter, runda, avlånga röda och även avlånga vita.

Skörd
Rädisan skördas när den nått en diameter på 1 cm eller mer. Har man sått på lämpligt sätt, tar man de första som en gallring.

Problem
Rädisan är normalt problemfri. Kan angripas av jordloppor, som äter upp de späda plantorna.

Odla eget frö
Får rädisan växa fritt blir det en ca 70 cm hög fröställning. Låt fröskidorna torka och tröska ut fröna.

Raphanus sativus var. sativus

Rädisa groddar är grodda rädisfrö som just har börjat lägga ut bladen. De används i vissa asiatiska rätter, och de kan också användas på sallader, smörgåsar och rätter från andra regioner i världen. Liksom andra groddar t.ex. alfalfagroddar och groddar solros, rädisor groddar har ett utmärkt näringsvärde, och de kan vara ett mycket användbart tillägg till kost, särskilt för människor som bor i områden där produkterna är svårt att få på vintern Rädisan har odlats i östra Asien i århundraden.

Anatomi
Rädisan och rättikor är olika former av samma växt. Rädisan är ett årig.

Nyttighet
Rädisan innehåller mest vatten men också B- och C-vitaminer och mineraler.

Rädisa Lord Nelson ´Blanche transparente´-318
Rädisa Lord Nelson ´Blanche transparente´
Rädisa ´Köpenhavns Torve 2´-325
Rädisa ´Köpenhavns Torve 2´
Rädisa Lord Nelson Cherry Belle 2011-09-12 /2011-11-06-389
Rädisa Lord Nelson Cherry Belle 2011-09-12 /2011-11-06