Palsternacka

Odling
Palsternackan är mindre krävande beträffande jorden än moroten. Den kan odlas på en mer lerhaltig jord, men kräver näring och gärna att jorden är lucker. Palsternackan ska sås tidigt, då den tar lång tid på sig att bli skördefärdig. Spara inte överblivna frö till kommande år. Grobarheten blir låg. Sådd, gallring och skötsel sker på samma sätt som för moroten.

Sorter
Studen, lång

Skörd
Palsternackan skördas i augusti och långt in på hösten. Om inte jorden frös kunde den skördas långt ut åt vintern.

Problem
Röta och skorv kan förekomma om inte jorden kalkas. Bladen kan angripas av minerarlarvern, som gör långa gångar i bladen.

Odla eget frö
Går mycket bra att odla eget frö. Övervintrande palsternacka ger en blomställning med många frön.

Pastinaca sativa

Palsternackan odlades redan av romarna som förde den till Centraleuropa, varifrån den kom till Norden först som läkeört, senare som foder- och köksväxt. Palsternacka är en av de mer mystiska grönsaker som många har hört talas om men få kan beskriva. Denna ädla rotfrukter ser ut som en morot, men är ofta vit, svagt gul eller mycket blek orange färg. Palsternackor har en söt, delikat smak som accentueras av viss tillagning och smakkombinationer.

Anatomi
Palsternackan är liksom mororten tvåårig. Första året samlar den näring för att kunna blomma med en meterhög blomstängel nästkommande år.

Nyttighet
Palsternackan är nyttig. Den innehåller mycket fibrer 4,5 %. Den innehåller dessutom mineralämnen så som kalium, fosfor, kalcium, magnesium och vitaminerna C, E, B1, B2, B6 och folacin. Man använder palsternacka ibland råriven i råkostsallader etc., men det är vanligare att man äter den tillagad. Det är en god sopp- och grytgrönsak som även passar utmärkt att steka och ugnssteka. Palsternacka ger en god smakbrytning tillsammans med andra rotfrukter, och är god att blanda i när man t.ex. gör ugnsstekta rotsaker, pyttipanna och rårakor. Kokt palsternacka (+ ev. kokt potatis), mosad och vispad till fluffig puré med varm mjölk och smör är ett passande tillbehör till bl.a. kött.