Jordärtskocka

Välgödslad, mullhaltig sandjord med ett högt pH 7,0-7,5.

Benämns ofta inte med sortnamn utan skiljs åt av de med vit eller rött skal. De röda är lite tidigare och har något större knölar.

Skördas sent på hösten. Kan skördas även om froste slagit till och marken är frusen.

I regel problemfri. Gragare och kaniner och andra smådjur gillar knölarna och gräver ibland upp dem.

Helianthus tuberosus

Jordärtskockan som är en nära släkting till solrosen kommer ursprungligen från Nordamerika. Den kom till Europa på 1600-talet och till Sverige 1640.

Till skillnad från solrosen är jordärtskockan flerårig och den har underjordiska utlöpare som i spetsarna utvecklar oregelbundet formade knölar med en hög halt av inulin. Det är dessa underjordiska knölar man använder. Plantan växer varje år till 2-3 meters höjd, har kraftiga stjälkar, smalare blad än solrosen och en något mindre blomkorg. Jordärtskockan är mycket härdig och kan utan vidare odlas upp till zon 7, även om blomman sällan hinner utvecklas hos oss.

Släkt med solrosen och kan bli 2-3 m hög. Stadig stjälk behöver sällan bindas upp. Blommar sällan på våra breddgrader.

100 g jordärtskocka innehåller 7-75 kcal  (energiinnehållet ökar med lagringstiden), 4 mg C-vitamin, 3,4 mg järn, kalcium och fosfor. Jordärtskockan innehåller dessutom inulin, en sockerart lämplig för diabetiker.

Jordärtskocka-492
Jordärtskocka
Jordärtskocka-493
Jordärtskocka