Fänkål

Odling
Förkultiveras inomhus för att senare planteras ut när risken för frost är över. Jorden ska vara lucker och näringsrik.

Sorter
Foeniculum vulgare (Azoricum-gr) 'Fino'

Skörd
Skördas när bladknölen når en storlek av 3-6 cm.

Foeniculum vulgare

Används både som grönsak i sallader och fröna som brödkrydda. Som krydda har fänkålsfröna en mild anis- och lakristsliknande smak. Den fänkålsort som används som grönsak har uppsvällda bladslidor, som bildar en knölliknande växtdel. Denna kokas eller äts skivad i sallader. Arten har sitt ursprung i medelhavsområdet och Mindre Asien. Det är en gammal kulturväxt som odlats både som mat och medicinalväxt. Inom folkmedicinen har användningsområdena varit många. Som krydda har fänkålsfröna en mild anis- och lakristsliknande smak. Den fänkålsort som används som grönsak har uppsvällda bladslidor, som bildar en knölliknande växtdel. Denna kokas eller äts skivad i sallader.

Anatomi
Fänkålen ser ut som dill men smakar anis. Den kan övervintra i södra Sverige. Sötfänkål odlas som grönsak.

Nyttighet
Fänkål innehåller mycket karotener, mineraler och vitaminer. Fiberhalten är bra, 3,5 %.

Fänkål-302
Fänkål