Broccolipaj med purjolök
4 portioner
Ingredienser
- 125 g smör
- 3 dl vetemjöl
- 1 msk linfrö
- 2 msk kallt vatten
Fyllning:
- 250 g broccoli
- 1 st purjolök
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 msk smör
- 3 dl riven ost t.ex. Svecia
Äggstanning:
- 3 st ägg
- 3 dl matlagningsgrädde
- 1 tsk salt
- 1 krm svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Hacka samman smör, mjöl, och linfrö för hand eller i matberedare till en grynig massa.
- Tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
- Ställ i frysen i 10 min.
- Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min.
- Skär broccolin i bitar och koka den i lätt saltat vatten i ca n5 min och låt sedan rinna av.
- Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
- Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken blivit mjuk men inte fått färg.
- Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra.
- Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
- Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 min.
- Logga in för att skriva kommentarer