Broccolipaj med purjolök

4 portioner

Ingredienser

  • 125 g smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 msk linfrö
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning:

  • 250 g broccoli
  • 1 st purjolök
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 msk smör
  • 3 dl riven ost t.ex. Svecia

Äggstanning:

  • 3 st ägg
  • 3 dl matlagningsgrädde
  • 1 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Hacka samman smör, mjöl, och linfrö för hand eller i matberedare till en grynig massa.
  3. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en smidig deg. Tryck ut degen i en pajform , ca 24 cm i diameter, gärna med löstagbar kant.
  4. Ställ i frysen i 10 min.
  5. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 min.
  6. Skär broccolin i bitar och koka den i lätt saltat vatten i ca n5 min och låt sedan rinna av.
  7. Ansa och strimla purjolöken, skala och hacka vitlöken.
  8. Fräs löken i smör i en stekpanna tills purjolöken blivit mjuk men inte fått färg.
  9. Vispa ihop ägg och grädde. Salta och peppra.
  10. Fördela lök, broccoli och riven ost i pajskalet och häll på äggstanningen.
  11. Grädda pajen i mitten av ugnen i ca 35 min.