Vörtbröd

 

På kvällen

  1. Blanda surdegsgrund, rågmjöl och ljummet vatten i degblandaren bunke. Täck och ställ i "varma skåpet" över natten.
  2. Häll upp det heta vattnet i en bunke och rör i mjölet lite i taget och rör om med en träslev. Täck och låt stå att svalna över natten.

På morgonen

  1. Blanda alla ingredienserna utom russinen i degbunken. Kör på låghastighet i 4 minuter och 4 minuter på lite högre hastighet.
  2. Blanda russinen med lite mjöl och häll i dem i bunken och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Klä 2 aluminiumformar(2 liter) invändigt med bakplåtspapper. Degen är ordentlig kladdig med det är OK.
  4. Dela delen och lägg över den i formarna. Man får skeda den.
  5. Låt brödet jäsa till dubbel storlek i kylskåp 3 dygn i kylskåp och 1 dygn i rumstemperratur. Det kan ta längre tid också. Det beror på rumstemperatur bl.a.
  6. Sätt på ugnen på 250 grader. Placera en oöm plåt nederst i ugnen.
  7. Sätt in brödet i ugnen och placera några isbitar på den oömma plåten.
  8. Sänk temperaturen efter 15 min till 200 grader och grädda tills innetemperaturen i brödet är 98 grader.
  9. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Receptet är inspirerat av Martin Johansson Pain de Martin

Ger 2 bröd

Dag 1 Kväll

Surdeg

  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten
  • 180 g rågmjöl

Skållning

  • 600 g(6 dl) kokhett vatten
  • 125 g(2 dl) rågmjöl
  • 200 g(3,5 dl) rågsikt

Dag 2 Morgon

  • Skållning från gårdagen
  • Surdegen från gårdagen
  • 470 g (8 dl) vetemjöl
  • 100 g(0,75 dl) flytande vörtextrakt
  • 200 g(1,5 dl) mörk sirap
  • 1 rivet äpple
  • 20 g(1 msk) salt
  • 1 tsk malen pomerans
  • 0,5 tsk malen kryddnejlika
  • 1 tsk malen kardemumma
  • 1 tsk malen ingefära
  • 150 g(2 dl) russin

 

 

 

Aluminium formar klädda med bakplåtspapper.-395
Aluminium formar klädda med bakplåtspapper.
Degen i aluminiumformarna 2 liter-396
Degen i aluminiumformarna 2 liter
Brödet i ugnen med sin termometer.-398
Brödet i ugnen med sin termometer.
Brödets innetemperatur är 98 grader.-399
Brödets innetemperatur är 98 grader.
Saftigt och gott.-400
Saftigt och gott.

Kommentarer

Gott till jul!


Jag är admin, välkommen till forumet.