Svartvinbär-Surdegsbröd

 

Kväll:

  1. Blanda surdegsgrund, ljummet vatten och rågmjöl i degblandarens bunke. Ställ den i varma skåpet över natten.
  2. Häll kokhett vatten över rågkross och täck med lock eller liknande. Låt stå till morgonen.

Morgon:

  1. Blanda att utom saltet i degblandaren och kör på låg fart i 5 minuter och 5 minuter på högfart.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 minuter.
  3. Ställ degblandarbunken i varmaskåpet och låt jäsa så att degen ökar i volym till dubbel storlek.
  4. Det kan ta 3- 5 timmar.
  5. Skjälp upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta ut delarna till kvadrater ca 25x25 cm och vik sedan ihop det hela så att det blir en boll.
  6. Mjöla lite i två jäskorgar. Det undviker att degen fastnar i korgen.
  7. Lägg bollarna med skarven upp i  jäskorgarna.
  8. Sätt på ugnen på 250 grader.
  9. Lägg en oöm plåt nederst i ugnen.
  10. Täck med bakduk och låt jäsa i en timme.
  11. Lägg ett bakplåtpappet på en bakspade och tippa upp degen därpå. Lika för nästa deg.
  12. Skjuts in i ugnen. Lägg några isbitar på den oömma plåten.
  13. Låt grädda i 15 min, sänk där efter värmen till 200 gradet .
  14. Grädda till innertemperaturen är 97 grader eller ca 40 min totalt.
  15. Låt svalna på galler.

 

Ger två limpor

Kväll

  • 100 g surdegsgrund
  • 300 g ljummet vatten
  • 180 g rågmjöl

Skållning:

150 g rågkross

300 g kokhett vatten

Morgon

  • Surdag från gårdagen
  • Skållningen
  • 350 g svarta vinbär
  • 30 g muscovadosocker
  • 75 g solrosfrön
  • 75 g pumpakärnor
  • 20 g salt
  • 700 g vetemjöl

 

 

[title]-[filefield-fid]
Svartvinbärsbröd
[title]-[filefield-fid]
Svartvinbärsbröd
[title]-[filefield-fid]
Svartvinbärsbröd