Surdegsbröd med kruskakli

 

På kvällen

  1. Blanda ingredienserna från dag 1 kväll i en rymlig bunke gärna bunken till degblandaren.
  2. Placera bunken i "varma skåpet". Skåpet ovanför kyl/frysen.

Skållning

  1. Blanda kruskakli, linfrö, rågkross.
  2. Koka upp vattnet och häll över kruskakli blandningen. Låt stå övertäckt över natten.

På morgonen

  1. Blanda alla ingredienserna, surdegen och skållningen från kvällen utom saltet i degbunken.
  2. Kör degblandaren i 4 min på låg hastighet och 4 min på låg hastighet.
  3. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
  4. Placera degbunken i "varma skåpet" och jäs brödet till dubbel storlek. Det kan ta 3 timmar.
  5. Häll upp degen på mjölat bakbord och dela brödet i två delar.
  6. Placera brödet i jäskorgar och sätt dem i "varma skåpet". Låt brödet jäsa 1-2 timmar.
  7. Sätt på ugnen på 250 grader i god tid.
  8. Stjälp upp brödet på bakplåtpapper och sätt in brödet i ugnen.
  9. Placera en oömplåt nederst i ugnen och lägg i några isbitar.
  10. Efter 15 minuter sänks temepraturen till 200 grader.
  11. Grädda brödet tills innertemperaturen är 98 grader.
  12. Låt brödet svalna på ett galler.

 

 

Ger två bröd

Dag 1 kväll

  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 300 g vatten
  • 180 g rågmjöl

Skållning

  • 2 dl kruskakli
  • 1 dl linfrö, krossat
  • 1 dl rågkross
  • 7 dl vatten

Dag 2 morgon

  • 400 g rågmjöl
  • 500 g rågsikt
  • 1 rivet äpple
  • 2 tsk salt

 

Surdegsbröd med kruskakli-410
Surdegsbröd med kruskakli