Schweiziskt bondbröd

 

Dag 1, kväll

  1. Blanda ingredienserna från Dag1, kväll i degblandarens bunke.
  2. Placera bunken i "varma skåpet", skåpet ovanför kyl/frys.

Dag 2, morgon

  1. Blanda alla ingredienserna från Dag1 och Dag 2.
  2. Kör degen i en degblandare i 5 min på låg fart och 3 min på lite högre fart.
  3. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
  4. Smörj en plastlåda med raps eller annan neutral olja. Placera degen i lådan och sätt på locket.
  5. Låt degen jäsa till dubbel storlek, vilket kan ta 3-5 timmar. Lådan placeras i "varma skåpet".
  6. Under tiden vikes degen 3-5 gånger, beroende på temperatur i rummet. Första gången efter 1 timme där efter med 30 minuters mellanrum. Vik från sidorna mot mitten. Det går lättare om man blöter handerna i kallt vatten.
  7. Placera en baksten i mitten av ugnen. Sätt på ugnen i god tid på 250 grader.
  8. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Utan att pressa ut luften(är det luft i degen när den jäser?), drag degbitarna till rektanglar 25x25 cm.
  9. Vik ihop rektanglarna till paket, placera paketen i jäskorgar med skarven ned. Går även bra att använda två 1,5 l aluminiumfprmar. Låt brödet vila 1-1,5 tim.
  10. Vänd upp degen försiktigt på ett bakplåtspapper.
  11. Sätt in brödet i ugnen och placera några isbitar på en oöm plåt nederst i ugnen.
  12. Efter 15 min sänks temperaturen till 200 grader. Grädda brödet tills inner temperaturen är 96 grader. Det brukar ta totalt 30-35 min.
  13. Låt brödet svalna på ett galler.

Receptet ger två bröd

Dag 1, kväll

  • 100 g vetersurdegsgrund
  • 300 g(3 dl) ljummet vatten
  • 250 g(5 dl) vetemjöl

Dag 2, morgon

  • Surdeg från gårdagen
  • 200 g(2 dl) ljummet vatten
  • 330 g(6 dl) rågsikt
  • 290 g(5 dl) vetemjöl
  • 2 tsk salt

 

Vetesurdeg från Dag1, kväll-401
Vetesurdeg från Dag1, kväll
Degen i en plastlådan-402
Degen i en plastlådan
Degen efter 5 vikningar-403
Degen efter 5 vikningar
Utbakning ca 25x25 cm-404
Utbakning ca 25x25 cm
Brödet i jäskorgarna-405
Brödet i jäskorgarna
Brödet på väg in i ugnen-406
Brödet på väg in i ugnen
Färdiggräddat-407
Färdiggräddat
Bröd på galler-408
Bröd på galler
Vikningen gör brödet luftigt-409
Vikningen gör brödet luftigt

Kommentarer

Saftigt och gott passar bra till löksoppa.