Saftigt rågbröd

 

På kvällen

  1. Blanda ingredienserna i en rymlig bunke, gärna degbunken till degblandaren.
  2. Placera bunken på ett ställe som håller 22-24 grader. Skjåpet övanför kyl/frys brukar fungera.

På morgonen

  1. Blanda alla ingredienserna och surdegen från kvällen utom saltet i degbunken.
  2. Kör degblandaren i 6 min på låg hastighet.
  3. Blanda i saltet och kör ytterligare 6 min på låg hastighet.
  4. Degen är kladdig men det blir bra ändå.
  5. Häll upp degen på ett mjölat bakbord och dela degen i två delar.
  6. Antingen använder du två stycken 1,5 l bakformar eller 2 stycken järkorgar.
  7. Om du använder bakformar smörjer du dem med margarin och klär insidan med bakplåts papper.
  8. Om du använder runda järkorgar klär du insidan med plastfolie.
  9. Den placeras i nrespektive form.
  10. Formarna täcks, jäskorgarna täcks med överskottet av plastfolien
  11. Placera nu formarna i kylskåpet eller lämpligt kallt ställe ca 8-10 grader.
  12. Låt brödet jasa nu till dubbel storlek, vilket kan ta allt ifrån 5 timmar till 3 dagar.
  13. Sätt på ugnen i god till på 250 grader.
  14. Om du använder jäskorgar, placera en baksten ugnen.
  15. Bakformar: Sätt in brödet i ugnen.
  16. Jäskorgar: Tippa upp brödet(plastfolien borttaget) från jäskorgarna på skiva/bricka täckt med bakplåtspapper.
  17. Lägg några isbitar på en oömplåt som du placerar nederast i ugnen
  18. Efter 15 min sänker du värmen till 200 grader och grädda till brödet får en innertemperatur på 98 grader.
  19. Låt brödet svalna på ett galler.

 

Ger två bröd

Dag 1 kväll

Surdeg

  • 16o g rågsurdegsgrund
  • 500 g vatten
  • 300 g rågmjöl

Dag 2 morgon

  • 300 g vatten
  • 450 g rågmjöl
  • 150 g grahamsmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 20 g (1 msk) salt

 

Bröd färdigt för jäsning-392
Bröd färdigt för jäsning
Bröd färdig jäst-393
Bröd färdig jäst
Saftigt rågbröd-394
Saftigt rågbröd

Kommentarer

Brödet har nu jäst i 7,5 timmar, snart dags att sätta på ugnen, glöm inte bakstenen.

Ser fram emot vad månde bliva?