Rödbetsbröd

 

Dag 1 kväll

  1. Blanda ingredienserna i en rymlig bunke t.ex den till degblandaren.
  2. Ställ bunken i "varma skåpet" över natten.

Dag 2 morgon

  1. Blanda surdegen från  Dag 1 och ingredienserna från dag 2 och kör i hushållsassistenten i 5 minuter på låg fart och 5 minuter på högre fart.
  2. Tillsätt saltet och kör ytterligare i 2 minuter, degen ska släppa lite från kanterna.
  3. Smörj en plastlåda med matolja och placera degen i den och sätt på locket-
  4. Låt degen jäsa en timme i lådan, vänd degen mot mitten på alla sidor, blöt händderna så går det lättare.
  5. Upprepa vändningen två gånget till med 30 minuters mellanrum.
  6. Låt degen glida ur plastlådan ner på ett mjölat bakbord och dela degen två delar.
  7. Platta ut degdelarna till fyrkanter med ca 30 cm sida. Platta försigtigt ut degan så inte "luften" går ur degen.
  8. Vik varje deg del mot mitten till en rund boll.
  9. Placera degbollarna med vikningen uppåt i jäskorgar.
  10. Ställ korgarna i "varma skåpet" och låt de jäsa i 1,5 timme.
  11. Sätt på ugnen efter halva tiden på 250 grader.
  12. Vänd upp brödet på bakplåtspapper på en bakspade och skjutsa in brödet i ugnen.
  13. Lägg några isbitar på en oömplåt nedest i ugnen.
  14. Efter 15 minuter sänks värme till 200 grader.
  15. Grädda brödet tills innertemperaturen är 97 grader.
  16. Ta ut brödet och låt det svalna på galler.

Dag 1 kväll

  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 300 g ljummet vatten
  • 180 g grovt rågmjöl

Dag 2 morgon

  • Surdeg från gårdagen
  • 200 g fint riven rödbeta, ta på plasthandslar
  • 250 g yogurt
  • 350 g ljummet vatten
  • 100 g skrädmjöl (kan ersättas med dinkelmjöl)
  • 150 g grov rågmjöl
  • 30 g sojamjöl
  • 720 g siktat dinkelmjöl
  • 1 msk salt
Degen körs 10 min i degblandaren-450
Degen körs 10 min i degblandaren
Degen i plastlådan-451
Degen i plastlådan
Degen på mjölat bakbord-452
Degen på mjölat bakbord
Degen i jäskorgar-453
Degen i jäskorgar
Degen färdig för ugnen-454
Degen färdig för ugnen
Rödbetsbröd-455
Rödbetsbröd