Rågbröd med rågkross

 

Dag 1, kväll

  1. Blanda rågsurdegen, vatten och rågmjöl i t.ex degblandarbunken. Täck och ställ i "varma skåpet"
  2. Blanda alla gröt ingredienser i en bunke. Låt stå övertäck till dag 2.

Dag 2, morgon

  1. Blanda ihop alla igredienser från dag 1 och dag 2.
  2. Arbeta degen långsamt i 15 minuter.
  3. Placera bunken i "varma skåpet"
  4. Låt jäsa till dubbel storlek. Det kan ta 3-4 timmar
  5. Fördela degen i antingen två 1,5 l formar eller i två jäskorgar.
  6. Placera formar/jäskorgar i "varma skåpet" i ca 1,5 timmar.
  7. När 45 minuter gått sätt på ugnen på 250 grader.
  8. Sätt in brödet och lägg in några isbitar på en oömplåt längt ned i ugnen.
  9. Efter 15 min sänk temperaturen till 200 grader.
  10. Grädda till brödet får en innertemperatur på 98 grader. Kan ta ytterligare 45 min.
  11. Låt brödet svalna otäckt på ett galler.

 

  1.  

 

 

Dag 1, kväll

  • 50 g rågsurdeg
  • 150 g vatten
  • 100 g grovtrågmjöl

Gröt

  • 500 g kallt vatten
  • 375 g rågkross( 5,5 dl)
  • 75 g solrosfrön(1 dl)
  • 20 g linfrön(3 msk)
  • 25 g salt(1 1/4 mask)

Dag 2, morgon

  • 125 g kallt vatten
  • 280 g rågsikt(4,5 dl)
  • 75 g mörk sirap(1/2 dl)
  • 185 g vetemjöl(3 dl)

 

Rågbröd med rågkross-434
Rågbröd med rågkross