Grytbröd-Surdegsbröd

 

Dag  1 Kväll

  1. Blanda surdegsgrund, vatten(45 grader) och mjöl i en rymlig bunke.
  2. Täck med plastfolie.
  3. Låt stå varmt, t.ex. ovanför kyl/frys skåpet över natten.

Dag 2

  1. Blanda vetemjöl och rågmjöl på ett bakbord och gör en urgröpning mitt i. Tillsätt vatten, surdegen (som ska vara friskt och bubbligt) och salt i urgröpningen och arbeta in mjölet i vätskan, lite i taget, tills du har en mjuk, ganska kladdig deg. Låt degen vila under en bakduk i 1 timme.
  2. Knåda degen i några minuter för hand.
  3. Låt degen vila i 2 timmar täckt med en fuktig bakduk.
  4. Forma degen till en rund limpa. Mjöla degen och låt den vila i 20 minuter i rumstem-peratur.
  5. Smörj en 4 liters gryta och klä den med bakplåtspapper.
  6. Forma och mjöla degen en gång till. Lägg degen i grytan.Sätt på locket. Ställ grytan i kylen och jäs brödet i 12 till 24 timmar.

Dag 3

  1. Sätt ugnen på 250 grader.
  2. Sätt in grytan med lock i ugnen.
  3. Sänk värmen till 200 grader efter 25 min och ta av locket.
  4. Grädda brödet tills innetemperaturen är 97 grader.
  5. Låt brödet svalna på ett galler i minst 45 minuter innan det skärs upp.

Dag 1 Kväll

200 g frisk surdeg , 35 g råg/vete surdegsgrund, 105 g ljummet vatten, 60 g rågmjöl

Dag 2

500 g vetemjöl utan tillsatser

250 g stenmalt rågmjöl

500 g ljummet vatten

20 g grovt havssalt (oraffinerat)

 

Grytbröd-Surdegsbröd-482
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-483
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-484
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-485
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-486
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-487
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-488
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-489
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-490
Grytbröd-Surdegsbröd
Grytbröd-Surdegsbröd-491
Grytbröd-Surdegsbröd