Dinkelbröd med frukt och nötter

 

Dag 1

  1. Blanda ingredienserna från Dag 1 i en bunke.
  2. Låt stå över natten i skåpet övanför kyl/frys("varma skåpet")

Dag 2

  1. Aprikoserna skäres i bitar.
  2. Blanda alla igredienserna från dag 1 och 2
  3. Degen blir kladdig
  4. Häll det hela i en smord form, som är klädd med bakplåtspapper.
  5. Strö på toppningen.
  6. Placera formen i "varma skåpet" och jäs tills degen har lyft sig 1-2 cm. Det kan ta 4-5 timmar.
  7. Sätt på ugnen i god tid på 250 grader placera en oömplåt nederst i ugnen.
  8. Sätt in brödet i ugnen och lägg några isbitar på den oömma plåten.
  9. Efter 15 min sänks ugnsvärmen till 200 grader.
  10. Grädda brödet tills brödets innertemperatur är ca 96 grader.
  11. Låt brödet svalna på ett galler.

1 bröd

Dag 1

  • 50 g rågsurdegsgrund
  • 200 g vatten(ljummet)
  • 120 g grovt rågmjöl

Dag 2

  • 275 g(5 dl) siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fiberhavregryn
  • 200 g torkade aprikoser
  • 2 dl blandade nötter, hassel- och valnötter
  • 1/2 dl linfrö
  • 1 tsk salt
  • 4 dl yoghurt 3

Toppning

  • 2 msk solroskärnor
  • 2 msk pumpakärnor