Dinkelbröd

Kväll dag 1:

Skållning:

  1. Skölj hel dinkel
  2. Häll kokhettt vatten över dinkeln.
  3. Låt stå över natten

Kokning:

  1. Skölj hel dinkel
  2. Koka dinkeln på svag värme i 45 min.
  3. Låt stå över natten

Surdeg:

Blanda ingredienserna i degblandarens bunke, ställ i varma skåpet över natten.

Morgon dag 2:

Deg:

  1. Slå bort ev. vatten från de kokta dinkelkornen och eventuellt vatten från skållningen.
  2. Häll detta i degblandarskålen.
  3. Blanda i resten av ingredienserna, utom saltet.
  4. Kör på låg fart i ca 10 minuter. Degen är gaska lös.
  5. Tillsått saltet och kör ca 2 minuter på högre fart.
  6. Smörj två 1,5 liters bakformar och klä dem invändigt med bakplåtspapper.
  7. Fördela den lösa degen i de klädda bakformarna. De fylls till ca 3/4 av volymen.
  8. Stö lite fullkorndinkelmjöl över degen.
  9. Ställ förmarna i varma skåpet och jäs tills degen är strax under kanten på formarna. Det tar ca 1 timme.
  10. Grädda i mitten av ugnen i ca 1 timme eller tills brödets inner temperatur är 98 grader.
  11. Stjälp upp brödet och låt det svalna på ett galler.
     

2 bröd

Dag 1 Kväll

Till skållning:

  • 100 g hel dinnkel, speltvete
  • 200 g kokhett vatten.

Till kokning:

  • 300 g hel dinkel
  • 500 g vatten

Surdeg:

  • 100 g surdegsgrund
  • 180 g rågmjöl
  • 300 g ljumet vatten

Dag 2 - Deg

  • 450 g vatten ca 37 grader
  • 500 g fullkorns dinkelmjöl
  • 50 g honung
  • 500 g dinkelsikt
  • 25 g havssalt
  • de kokta dinkelkornen från Dag 1 Kväll

 

[title]-[filefield-fid]
Dinkelbröd
[title]-[filefield-fid]
Dinkelbröd
[title]-[filefield-fid]
Dinkelbröd