Ciabatta

 

Gör så här:

Dag 1, kväll

Rör ihop allt i en skål så att allt blandas väl. Sätt på plast och låt stå i rumstemperatur till nästa kväll.

Dag 2, kväll

  1. Kör allt i degblandaren utom saltet i 2 minuter på låg hastighet. Låt vila i 30 minuter.
  2. Häll i saltet Kör ytterligare 3 minuter på lite högre hastighet.
  3. Låt degen jäsa 60 min i degbunken. Under tiden viker du degen tre gånger först uppifrån och nedifrån, sedan från sidorna.
  4. Placera degbunken i kylen att jäsa till nästa morgon.

Dag 3, morgon

  1. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två delar. Platta ut delarna i ca 20x30 cm. Strö på lite mjöl och dela i 12 bitar.
  2. Lyft upp bitarna på ett bakplåtspapper som du lagd på en skärbräda eller en bricka.
  3. Sätt ugnen på 250 grader.
  4. Lägg på en handduk och låt jäsa i 40 min.
  5. Sätt in 6 bitar att grädda  i 14 min eller att de fått fin färg.
  6. Placera gärna en oömplåt i botten på ugnen där du puttar in några isbitar.
  7. Låt svalna på galler.

 

Dag 1, kväll

  • 100 g vete/rågsurdegsgrund
  • 100 g ljummet vatten
  • 150 g vetemjöl
  • 50 g rågmjöl

Dag 2, kväll

  • Surdegen från gårdagen
  • 550 g ljummet vatten
  • 450 g vetemjöl
  • 300 g siktat dinkelmjöl
  • 24 g salt
[title]-[filefield-fid]
Ciabatta
[title]-[filefield-fid]
Ciabatta
[title]-[filefield-fid]
Ciabatta
[title]-[filefield-fid]
Ciabatta
[title]-[filefield-fid]
Ciabatta