Äppelbröd

 
På kvällen

  1. Blanda rågsurdegsgrund, vatten och mjöl i rymlig bunke.
  2. Ställ den över natten t.ex i skåpet övanför kyl/frys. Där är det lite varmare än i rummet.

På morgonen

  1. Riv äpplena grovt.
  2. Blanda alla ingredienserna, utom saltet och kör i 8 minuter i degblandaren, 4 min på låg hastighet, 4 min på högre hastighet.
  3. Tillsätt saltet och kör ytterligare 2 min.
  4. Täck bunken med t.ex plastfolie och ställ den i "varma" skåpet.
  5. Låt den jäsa till dubbel storlek, vilket brukat ta 3-4 timmar.
  6. Stjälp upp degen på¨ordentligt mjölat bakbord.
  7. Dela degen i två delar och platta ut delarna till kvadrater med ca 30 cm sida.
  8. Vik ihop delarna mot mitten till runda bullar och lägg dem med "viket" ned i jäskorgar. Täck med bakduk.
  9. Ställ korgarna i "varma" skåpet i 1-2 timmart.
  10. Sätt på ugnen i god tid på 250 grader.
  11. Placera en plåt eller baksten i mitten av ugnen och en oöm plåt på nedersta hyllan.
  12. Vänd upp brödet på bakplåtspapper och sätt in dem i ugnen.
  13. Lägg några isbitar på den nedersta plåten.
  14. Sänk temperaturen till 200 grader efter 15 min, vädra samtidigt ugnen med ugnsluckan.
  15. Näsr brödet har stått inne iugnen i 30-35 min är brödet klart. Enklast kontrollerar att brödet är färdiggräddat genom att med en stektermometer den ska visa 98 grader.
  16. Ta ut brödet och låt det svalna på ett galler.

Ger två bröd
Dag 1 kväll
Surdeg

  • 100 g rågsurdegsgrund
  • 180 g rågmjöl
  • 300 g ljummet vatten

Dag 2 morgon

  • 300 g ljummet vatten
  • 2 äpplen
  • 90 g honung
  • 3 tsk salt
  • 400 g rågmjöl
  • 550 g dinkelmjöl fullkorn

 

Äppelbröd på bakplåtspapper-370
Äppelbröd på bakplåtspapper
Äppelbröd i ugnen-373
Äppelbröd i ugnen
Ugnstermometer-374
Ugnstermometer
Äppelbröd färdiggräddat-375
Äppelbröd färdiggräddat

Kommentarer

Äppelbröd en ny brödupplevelse!

Härligt bröd! Jag kommer att baka detta flera gånger.

Helt OK, jag har provbakat det!